ТЭНХИМИЙН ТАНИЛЦУУЛГА
Department
Хоол зүй, шим судлал
Эрэлт хэрэгцээ
Шим тэжээлийн талаарх мэдлэг, боловсрол, судалгаа нь олон улсын нийгэмд нэн тэргүүний асуудал мөн юм. 2023 оны байдлаар манай улсын хэмжээнд 3,000 орчим байгууллагад шим тэжээл судлал, хоол зүйчийн хэрэгцээ байгаа билээ.
Эзэмших чадвар
Хүний биеийн хоол боловсруулах систем болон бодисын солилцооны талаар дэлгэрэнгүй мэдлэгтэй болохоос гадна Эрүүл зөв хооллолт, хооллолтоос хамаарсан өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх, эмчилгээний болон спортын хооллолтын мэдлэгийг бүрэн дүүрэн эзэмших юм.
Ажлын байр
Эмнэлэг, Цэцэрлэг, Ерөнхий боловсролын сургуулиуд хоол зүйч
Хоол аж ахуйн нэгжийн хянагч
Шим тэжээлийн бодлого төлөвлөгч
Хүнсний бүтээгдэхүүн компани зөвлөгч
Хоол аж ахуйн нэгжийн хянагч
Шим тэжээлийн бодлого төлөвлөгч
Хүнсний бүтээгдэхүүн компани зөвлөгч
ЭШ өгөх хичээлүүд
ЭШ 1: 480 оноо Хими, Математик /аль нэг/
ЭШ 2: 450 оноо Нийгэм судлал, Англи хэл /аль нэг/
ЭШ 2: 450 оноо Нийгэм судлал, Англи хэл /аль нэг/
МЭРГЭЖЛИЙН ТАНИЛЦУУЛГА |
Шим тэжээл судлаач мэргэжил нь хүний биеийн эрүүл мэнд болон зөв хооллолтын хэв маягийг бий болгоход зайлшгүй хэрэгцээтэй хоол хүнсний шим тэжээл, хүнсний тухай шинжлэх ухаан, хоол хүнсний хангалтад хяналт тавих зэрэг хооллолтыг бүхэлд нь хамарсан суурь шинжлэх ухаан ба хэрэглээний шинжлэх ухааныг судалдаг. Тус мэргэжил нь хүнсний бүтээгдэхүүнд агуулагдах шим тэжээлт чанарыг судалж хүний биеийн өсөлт хөгжилд, эрүүл мэндэд хэрхэн нөлөөлөх талаар мөн хүнсний эрүүл ахуй ба хүнсээр дамжуулан эрүүлжих, хүнс тус бүрийн онцлогыг ойлгосноор хүний бие организмд нөлөөлөх органик хамаарлыг нарийвчлан судална. Сургалтын гол агуулга нь шимт бодисын солилцоо ба үүрэг, мөн хоолны нарийн зөв дэглэм, шим тэжээлийн үнэлгээ хэрхэн хийх зэргийг судалж, хүнсний бүтээгдэхүүний хадгалалт, хүнсний нийлүүлэлтийн менежмент болоод ерөнхий онол, дадлагыг сурч эзэмшин одоо ба ирээдүйд эрэлттэй хоол зүйч болон хүнсний мэргэжилтэн бэлтгэн гаргах зорилготой юм. |
ЭРХЭМ ЗОРИЛГОХүн амын амьдралын чанарыг сайжруулах шим тэжээлийн боловсрол олгох, хүнсний бүтэц, шинж чанар, хоол үйлдвэрлэлийн технологи, үйлчилгээ, удирдлагын зохион байгуулалтыг судалж мэдсэн, багаар ажиллах чадвартай, хүн амын хооллолтонд үнэлгээ, зөвлөлгөө өгөх чадвартай харилцааны өндөр чадвартай мэргэжилтэн бэлтгэхэд оршино. |
ХӨТӨЛБӨРИЙН ЗОРИЛТУУД
|
ТЭНХИМИЙН ОНЦЛОГ
|
ТӨГССӨНИЙ ДАРААХ АЖЛЫН БАЙРСүүлийн үед Монгол улсад хоолзүйч мэргэжил шинээр бэлтгэгдэн гарч байгаа болохоор ирээдүйд ажлын байрны үүд хаалга нээлттэй байх болно.Үүнд:
|
1-р анги | |
Намар | Хавар |
General Chemistry | Food Science |
Computer Practice I | Nutrition and Health |
2-р анги | |
Намар | Хавар |
Food Material | Culinaty Principles and Practics |
Nutrition I | Meal Management |
Major English | Nutritional Biochemistry |
Research Method | |
3-р анги | |
Намар | Хавар |
Food Material | Community Nutrition |
Food Microbiology Laboratory | Field Practicum of Nutritionist |
Food Service Management | Meal Management |
Nutrition Throughout The Life Cycle | Nutritional Assessment |
Major English | Nutritional Biochemistry |
4-р анги | |
Намар | Хавар |
Diet Therapy | Clinical Nutrition |
Food Material | Field Practicum of Nutritionist |
Food Service Management | Nutritionist Internship |
Nutrition Education and Counseling | Graduation Project II |
Graduation Project I |